Sabtu, 25 Februari 2012

Background Pada Shoutbox blog

Preview:
Ramai juga yang bertanyakan saya macam mana cara nak combine frame dan background pada shoutbox..tutorial kali ni akan menunjukkan cara-caranya. Jom start:

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard >> Design >> Page Element >> Add A Gadget >> Html / Javascript

3) Copy dan paste kod di bawah pada ruang Html / Javascript tadi:

<center><div id="edited" style="width:200px; height:360px; background:url(http://img856.imageshack.us/img856/9573/framefibox5.png) no-repeat left top; padding-top:90px; padding-left:0px; position:relative" align="center">

<center><div id="custombg" style="width:180px; height:255px; background:url(http://dl6.glitter-graphics.net/pub/3220/3220296jsbm3yjnbc.png) repeat; padding-top:0px; padding-left:0px; position:relative" align="center">

<iframe frameborder="0" title="shoutboxsaya" height="255" src="http://shout.busuk.org/?shoutboxsaya" id="r" style="filter:alpha(opacity=60);opacity:0.60;-moz-opacity:0.60; display:block; " scrolling="auto" width="180"></iframe>

</iframe></div></center></div></center></div>

Nota:

url warna biru - masukkan url image frame yang korang suka. Korang boleh create sendiri atau just pilih frame yang dah disediakan di sini.

url warna merah - masukkan url background yang korang nak. search kat sini atau pilih jer background yang dah disediakan kat sini.

url warna orange - url shoutbox korang. ( pada kod shoutbox korang, ambik dekat src='http://.....')


4) Lastly, klik save dan lihat hasilnya.

Selamat mencuba! :)

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar